Nejoblíbenější horký nápoje na světě
Indická Masala
Většina Indů na tom není finančně nejlépe, potýkají se s chudobou a bojují o každou rupii. Existuje však něco, co si nikdy neodpustí. Je to pravý indický čaj Masala. Popíjejí ho všude na ulicích z kalíšků z nevypálené keramiky, které pak odhazují na cesty. Čekáte-li ale obyčejný černý čaj, jste na omylu. Masala je mnohem více podobná kakau. Hlavní ingrediencí je jako u všech indických jídel koření. Neměli byste zapomenout na kardamom, zázvor, hřebíček nebo skořici. Někdy je dostanete v obchodech přímo jako Masala mix nebo směs na indický Chai. Pak už stačí všechno přidat do hrnce s vodou a mlékem (1:1), cukrem a černým indickým čajem. Bublající horký nápoj vám provoní celý byt.
Turecký čaj
Jedni z největších pijáků čaje jsou Turci, a tak není divu, že na každém bazaru se obvykle uživí hned několik čajoven. Vysílačkou jsou propojené se okolními obchůdky a na zavolání vyráží s tácy plnými skleniček do křivolakých uliček. Turecký čaj se servíruje v malinkých skleničkách baňkovitého tvaru. Jedná se o silný černý čaj a ke každé skleničce dostanete minimálně tři kostky cukru, abyste si nápoj řádně přesladili. V Turecku samozřejmě „frčí“ i v česku oblíbený turek – silná káva s lógrem, ale všeobecně se těší mnohem menší oblibě než černý čaj s cukrem.
Vietnamská káva
V celé jihovýchodní Asii se můžete setkat s jednou z nejlepších káv na světě. Místní ji navíc podávají v nápadité kombinaci se sladkým kondenzovaným mlékem nalitým na dno sklenic. Do mléka se pak překape káva z hliníkových sítek. Pak už stačí jen zamíchat a usrkávat z nápoje výrazně hustšího než je klasické presso. A protože je nápoj až příliš sladký, dostanete k němu vždy skleničku vody nebo slabého zeleného čaje. Chcete-li ochutnat tu nejlepší kávu, doporučuji návštěvu Bolavenské náhorní plošiny v Laosu nebo vietnamského městečka Dalat. Obě tato místa jsou proslavené svou kávou nejen po jihovýchodní Asii, ale po celém světě.
Marocká máta
Na severu Afriky se stal oblíbeným nápojem mátový čaj vařený z čerstvých lístků. Místní jej také obvykle vychutnávají s cukrem, a to v každou denní dobu a téměř všude. Obvykle se připravuje v kovových konvicích a servíruje do malinkých skleniček.
Argentinské maté
Jižní Amerika zase nabízí jedinečný nápoj jménem maté, který se připravuje z lístku stromu cesmíny paraguayské. Maté je skvělé především pro své povzbuzující účinky. Málokdo ale ví, že obsahuje taky značné množství vitamínů a antioxidantů. Popíjet byste ho měli brčkem vybaveným spodním sítkem z vydlabané tykve, která nese název kalabasa. Pokud zrovna nemáte cestu do Argentiny nebo jiné jihoamerické země, zavítejte jej ochutnat do čajovny nebo si ho uvařte sami doma. Je to snadné.