Jídlo má neuvěřitelnou schopnost spojovat lidi, kultury a tradice po celém světě. Každý stát má svou vlastní kulinářskou identitu, která odráží jeho historii, zeměpisnou polohu a místní suroviny. Následující seznam představuje nejoblíbenější jídlo v každém státě

Nejoblíbenější jídlo v každém státě

Jídlo má neuvěřitelnou schopnost spojovat lidi, kultury a tradice po celém světě. Každý stát má svou vlastní kulinářskou identitu, která odráží jeho historii, zeměpisnou polohu a místní suroviny. Následující seznam představuje nejoblíbenější jídlo v každém státě:

Spojené státy americké – Hamburger:
Hamburger je ikonické jídlo, které symbolizuje americkou kuchyni. Sestává z grilovaného mletého masa, často hovězího, vloženého do míčku a podávaného v housce s různými přílohami jako jsou sýr, zelenina, kečup a majonéza.

Kanada – Poutine:
Poutine je kanadské národní jídlo, které se skládá z hranolek přelitých hustou omáčkou z kuřecího nebo hovězího vývaru a zakončených tvarohovým sýrem.

Mexiko – Tacos:
Tacos jsou oblíbené nejen v Mexiku, ale i po celém světě. Jedná se o malé kukuřičné placky plněné různými druhy masa, zeleniny, salsou a guacamole.

Brazílie – Feijoada:
Feijoada je tradiční brazilské jídlo, které je směsí různých druhů masa, jako jsou vepřové maso, klobásy a hovězí maso, podávaných s fazolemi, rýží a zelím.

Velká Británie – Fish and Chips:
Fish and Chips jsou britským klasikem. Jedná se o rybu obalenou ve slaných těstíčkách, smaženou do zlatova, podávanou s hranolky a podávanou s octem nebo tartar omáčkou.

Francie – Coq au Vin:
Coq au Vin je tradiční francouzské jídlo, které zahrnuje kuřecí maso dusené ve víně s houbami, cibulí a bylinkami.

Itálie – Pizza:
Pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel po celém světě, ale původně pochází z Itálie. Těsto je obloženo rajčatovou omáčkou a sýrem a pečeno v peci. Na vrch můžete přidat různé ingredience podle své chuti.

Indie – Curry:
Curry je typickým jídlem Indie a má nespočet variant. Jedná se o směs koření a bylinek, která je vařena s masem, zeleninou nebo rybami a podávána s rýží nebo chlebem.

Čína – Kuře Kung Pao:
Kuře Kung Pao je populární čínské jídlo, které zahrnuje kuřecí maso, arašídy, zeleninu a kořeněné omáčky.

Japonsko – Sushi:
Sushi je japonským hitem, který je známý po celém světě. Skládá se z rýže smíchané s octem, obložené čerstvým rybím nebo zeleninovým náplním a zabaleno do mořských řas.

Řecko – Gyros:
Gyros je oblíbené řecké jídlo, které se skládá z plátků křídlového masa, často podávaných s rajčaty, cibulí a tzatziki omáčkou, vše zabaleno v pita chlebu.

Španělsko – Paella:
Paella je tradiční španělské jídlo, které pochází z Valencie. Jedná se o směs rýže vařené s masem (často kuřecím, krůtím nebo mořskými plody), fazolemi, hráškem, paprikou a safránem.

Egypt – Koshari:
Koshari je egyptské národní jídlo, které kombinuje rýži, těstoviny, čočku, cizrnu a kořeněné omáčky. Je to nádherná kombinace různých textur a chutí.

Jižní Afrika – Bobotie:
Bobotie je jihoafrické jídlo, které obsahuje pikantně kořeněné mleté maso (často hovězí nebo jehněčí) s ovocem, ořechy a vejci, pečené v troubě a podávané s rýží nebo chutneyem.

Austrálie – Vegemite Toast:
I když není tradičním australským jídlem, Vegemite Toast je velmi populární a ikonické jídlo v Austrálii. Jedná se o plátky toastu potřené Vegemite, slaným kvasnicovým pastou, která je oblíbená snídaně nebo svačina.

Rusko – Borscht:
Borscht je tradiční ruská polévka vyrobená z červené řepy, zelí, brambor, mrkve a často obsahuje hovězí maso. Podává se s kysanou smetanou a čerstvým chlebem.

JAR – Braai:
Braai je jihoafrická verze grilování, která se stala důležitou součástí tamní kultury. Místní lidé grilují maso, často různé druhy masa, jako je vepřové, hovězí nebo klobásy, a podávají je s chutnými omáčkami a přílohami.

Thajsko – Pad Thai:
Pad Thai je tradiční thajské jídlo, které se skládá z rýžových nudlí smíchaných s vajíčkem, krevetami nebo kuřecím masem, arašídy, zeleninou a limetkou.

Argentina – Asado:
Asado je argentinská variace na grilování, kde se griluje velké množství různých druhů masa, včetně hovězího, vepřového, kuřecího a jehněčího. Je to společenská akce, která spojuje lidi kolem stolu.

Turecko – Kebab:
Kebab je oblíbené turecké jídlo, které se skládá z grilovaného masa, často hovězího nebo kuřecího, podávaného s různými zeleninovými přílohami, jogurtem a omáčkami.

Švédsko – Köttbullar:
Köttbullar jsou švédské masové kuličky, obvykle vyrobené z hovězího nebo vepřového masa, podávané s bramborovou kaší, hnědou omáčkou a brusinkami.

Švýcarsko – Fondue:
Fondue je švýcarské jídlo, kde se strouhaný sýr roztavuje v hrnci a podává se s kousky chleba, zeleninou a ovoce pro ponoření do sýrové omáčky.

Jižní Korea – Kimchi:
Kimchi je fermentovaná zelenina, často zelí nebo ředkvičky, která je velmi oblíbená v korejské kuchyni. Je to důležitá součást každého korejského jídla.

Maroko – Tajine:
Tajine je marocké jídlo, které je pojmenováno po speciálním poklici, ve kterém se vaří. Jedná se o dušené maso (často hovězí nebo drůbeží) s různými druhy zeleniny a koření.

Kanárské ostrovy – Papas Arrugadas:
Papas Arrugadas jsou kanárským jídlem, což jsou malé, mladé brambory vařené v osolené vodě, dokud nejsou shrbené a překryté bílým povlakem. Podávají se s omáčkami mojo.

Vietnam – Pho:
Pho je vietnamská polévka, která se skládá z hovězího nebo kuřecího masa, rýžových nudlí a aromatických bylinek, podávaná s fazolemi, čerstvými bylinkami a limetkami.

Řecko – Souvlaki:
Souvlaki je další oblíbené řecké jídlo, které jsou kousky masa (často hovězího nebo kuřecího) marinované v koření a grilované, podávané v pita chlebu nebo na špejli.

Peru – Ceviche:
Ceviche je peruánské jídlo, které se skládá z syrové ryby nebo mořských plodů marinovaných v citronové šťávě s cibulí, chilli a kořením.

Libanon – Hummus:
Hummus je libanonský pokrm vyrobený z mletých cizrny, olivového oleje, tahini pasty, citronové šťávy a česneku. Podává se s chlebem nebo zeleninou.

Kanada – Pouding Chômeur:
Pouding Chômeur je kanadský dezert, což je koláčová hmota podávaná s javorovým sirupem a karamelovou omáčkou.

Norsko – Loh:
Loh je norský termín pro lososa, který je v Norsku velmi oblíbeným jídlem. Losos je připravován různými způsoby – grilovaný, uzený, marinovaný nebo vařený a podává se s bramborami a různými omáčkami.

Malajsie – Nasi Lemak:
Nasi Lemak je malajsijské národní jídlo, které zahrnuje vařenou rýži vařenou v kokosovém mléce, podávanou s kuřecím masem, křupavou rybou, arašídy, okurkou a chilli omáčkou.

Řecko – Moussaka:
Moussaka je dalším tradičním řeckým jídlem, které se skládá z vrstev vařených brambor, lilek a moučníkové omáčky, zakončených vrstvou bílé omáčky a sýrem a pečených v troubě.

Thajsko – Tom Yum:
Tom Yum je thajská polévka, která kombinuje pikantní, kyselé a sladké chutě. Obsahuje krevetky nebo kuřecí maso, houby, bylinky a koření, vařené v kuřecím vývaru s limetkovou šťávou.

Egypt – Falafel:
Falafel je oblíbený egyptský pokrm, který se skládá z kuliček vyrobených z mletých cizrny nebo fazolí, které jsou smažené a podávané s chlebem nebo salátem.

Francie – Croissant:
Croissant je francouzským symbolem a oblíbenou snídaní po celém světě. Jedná se o křehký pečivo ve tvaru půlměsíce, které je často podáváno s máslem a marmeládou.

Indie – Masala Dosa:
Masala Dosa je indické jídlo, což je tenká, křupavá rýžová placka plněná kořeněným bramborovým náplněm, podávaná s různými omáčkami a chutney.

Vietnam – Banh Mi:
Banh Mi je vietnamský sendvič, který kombinuje mnoho chutí a textur. Je vyroben z křupavého bagetového chleba plněného masem, zeleninou, bylinkami a různými omáčkami.

Itálie – Risotto:
Risotto je italské rýžové jídlo vařené ve vývaru a často obohacené s různými přísadami, jako jsou houby, mořské plody nebo sýry.

Thajsko – Pad Krapow:
Pad Krapow je thajské jídlo, které se skládá z mletého masa, často hovězího nebo kuřecího, vařeného s chilli, česnekem, bazalkou a fazolkami, podávané s rýží a vejcem na vrcholu.

Česko – Svíčková:
Svíčková je české jídlo, královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní.

Tento rozmanitý výběr nejoblíbenějších jídel z různých zemí vám ukazuje, jak pestrou a bohatou může být světová kuchyně. Pokud máte rádi gastronomické dobrodružství, zkuste si sami některá z těchto tradičních jídel, abyste si mohli vychutnat unikátní chuťové zážitky každé země.

Sdílej

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *